Våra viner

Om oss

Vistakulle Vingård
Vistakulle 1
561 92 Huskvarna

036-71 14 81, 070-618 95 77
anders.aberg6@telia.com

Vistakulle vingård

Odlingen

Nya grödor i klassisk Småländsk odlingsmark

Skärstadalen har länge varit ett starkt fruktodlingsdistrikt, känt för sina fina äppelodlingar. Sedan vinodling i nordligare klimat möjliggjorts, genom att mer vinterhärdiga vinsorter utvecklats, har vindruvor blivit ett intressant komplement till traktens tidigare grödor.

Vista kulle och Östra Vätterbranterna

Vista kulle är en bergstopp som reser sig 152 meter över sjön Vättern, mitt mellan Jönköping och Gränna i det område som kallas Östra Vätterbranterna. Där finns en berggrund som utgörs främst av grönsten – en bergart som lätt vittrar, vilket har gjort jorden rik på mineraler och trivsam för en hel del ganska ovanliga örter. 2012 ledde detta till att UNESCO utsåg platsen till ett så kallat biosfärområde.

Att jorden i Vistakulletrakten är bördig har varit känt länge. Där ligger det gamla fruktodlingsdistrikt som idag domineras av familjen Knutsson på Vistakulle fruktodling i Bosgård och familjen Rudenstam i Gisebo. Vår tanke är att utöka traktens grödor med vindruvor.

Våra odlingar

Vi odlar våra druvor på tre olika platser i Skärstadalen. Vi kallar dem Gamla Vingården, Stora Vingården och Äppelvingården. Endast Gamla Vingården ligger på vår egen mark, medan övriga marker arrenderas.

Gamla vingården

Anlades 2011 och var det första försöket med druvorna Solaris och Rondo. Det är en liten vingård med endast ett 60-tal vinstockar.

Stora vingården

Anlades 2012 och 2013. Marken arrenderas av Bosgård Södergård och var tidigare vallodling. Här finns c:a 600 Solaris och 25 Rondo.

Äppelvingården

Anlades 2014 och ligger mitt i Vistakulle Fruktodlings Äppelodlingar. Läget är en södersluttning med bra solbelysning till vinradernas båda sidor. Planteringen består av 150 Solaris 200 Rondo samt 20-25 av vardera Blauer Frühburgunder, Cabernet Cortis, Leon Millot och Phönix.

Våra Druvor

Vinodling på våra nordliga breddgrader kräver tåliga druvsorter. Vi odlar företrädelsevis hybridsorter framtagna för vinodling i svalare klimat. Druvorna har även viss resistens mot t.ex. mjöldagg och de kan därför odlas utan starka bekämpningsmedel.

Solaris

740 stockar

Solaris är en grön druvsort som används för framställning av vin, framför allt i svala klimat. Eftersom det är en vinterhärdig druvsort är den vanlig i flera nordeuropeiska länder. Solaris ger viner med fruktiga och parfymerade aromer med toner av muscat, samt har medelhög syranivå.

Solaris skapades 1975 vid en druvförädlingsanläggning i Freiburg, Tyskland, genom att korsa druvsorten Merzling med Gm 6493. Merzling är i sin tur en korsning av Seyvevillard 5276 och ytterligare en korsning av Riesling och Pinot Gris. Gm 6493 är en korsning av Zarya Severa och Muscat Ottonel.

Solaris var resultatet av ett förädlingsprogram inriktat på att ta fram sjukdomsresistenta druvsorter, och den har god motståndskraft mot svampangrepp. Druvan är även vinterhärdig, vilket har gjort den populär i flera nordeuropeiska länder.

Solaris anses lämplig för produktion av söta viner, eftersom den mognar till höga mustvikter. Den kan även ge, som mer utjäst och med lägre socker, ett torrt vin med aromer passande till fisk, räkor och kyckling.

Rondo

250 stockar

Rondo är en blå druvsort som används för framställning av vin, framför allt i svala klimat. Den mognar mycket tidigt och har en mycket god härdig mot vinterfrost. Detta gör den vanlig i norra Europa, där klassiska druvor ofta mognar för sent. Druvan lämpar sig bra för såväl rött vin som rosévin.

Rondo är en hybriddruva, snarare än en renrasig Vitis vinifera, eftersom den har flera hybriddruvor i sitt stamträd. Den skapades 1964 av professor V. Kraus i dåvarande Tjeckoslovakien genom korsning av sorterna Zarya Severa (en hybrid med Vitis amurensis i sin stamtavla) och St. Laurent. Dr. Helmut Becker, verksam vid det tyska vinforskningsinstitutet i Geisenheim, fortsatte arbetet med druvsorten. Därför finns Rondo registrerad i sortregistren med en Geisenheimkod, Gm 6494-5.

Rondo odlas i tyska Rheinhessen och på många ställen i norra Europa såsom Danmark, England, Irland och Nederländerna. Rondo är en tillåten druvsort för kommersiell odling i Sverige.

Leon Millot

20 stockar

Leon Millot är en blå druvsort som utvecklats i Colmar, Alsace av Kuhlman i början av förra århundradet. Korsning med bl.a. Goldriesling och Vitis rupestris i stamtavlan. Leon Millot har på senare år upplevt en renässans inom ekologisk vinodling. En god sort med mörkfärgad druvsaft som obetingat ger bästa vinet av alla gamla franska druvkorsningar.

Cabernet Cortis

25 stockar

Cabernet Cortis är en blå druvsort som utvecklats i Freiburg 1982 av Norbert Becker. Den är en korsning mellan Cabernet Sauvignon och Solaris. Odlas både i Tyskland, Danmark och Sydsverige. Om man lyckas få mogna druvor ger Cabernet Cortis ett kraftigt rödvin med smak av pepparfrukter och svarta vinbär. Vinet kräver lång tids fatlagring. Cabernet Cortis ger även goda roséviner.

Blauer Früburgunder

25 stockar

Blauer Früburgunder, även kallad Pinot Madeleine eller Pinot precoce noir, anses vara en tidigmognande klon av Pinot noir. I Tyskland räknas den som en egen druvsort. Då Blauer Frühburgunder ger lågt utbyte per stock odlas den inte så mycket i Tyskland, trots att det vin man kan producera har möjlighet att nå absolut toppklass.

Phönix

35 stockar

Phönix, grön druva som används både för vinberedning och som ätdruva. Framtagen 1992 i Geilweilerhof i Siebeldingen av Dr. Gerhardt Alleweldt genom korsning av vitis viniferasorten Bacchus med hybriddruvan Villard Blanc. Den har kompakta klasar med stora druvor med tydlig muscatarom och ger frisk syra i vinet.

Boka visning

Vi tar emot studiebesök i vingården för enskilda och grupper i mån av tid. För studiebesök med en presentation av vingården på c:a 1 timma tar vi en avgift på 50 kr per person.

För bokning ring 070 618 95 77.